Een airco kan meer dan koelen alleen...lees er alles over!

werking airco
 
 
 
 
 
 
 
Waarom airconditioning?
Zolang de temperatuur in de zomer binnen redelijke grenzen blijft, is het heerlijk om buiten te zijn. Zwemmen, luieren of een boek lezen zijn dan fijn om te doen. Maar vandaag de dag kan de temperatuur stevig oplopen richting de 35 graden Celsius. Dan wordt buiten zitten een stuk minder aangenaam, en dan is een airco- installatie in uw woning een uitkomst!
Hiermee wordt niet alleen de temperatuur lager, ook de luchtvochtigheid zal dalen, de lucht die u inademt is zuiver en er zijn geen onaangename geurtjes meer.
Een airco heeft nog meer voordelen. Er wordt meer en beter gepresteerd. Mensen voelen zich beter en hebben ook een beter humeur. Het wordt ook minder benauwd dus minder transpireren.
De werking van een airco
Het toestel bestaat uit twee grote onderdelen namelijk uit een buitenunit en uit een binnenunit. Beide units zijn met elkaar verbonden door koperen leidingen. Tussen de leidingen zit een compressor die het koelmiddel laat stromen.
Er is sprake van een gesloten circuit met een koelmiddel en daardoor in staat om warmte te verplaatsen.
Het is eigenlijk niks anders dan een koelkast met de deur open. Het verschil zit in de plaatsing van het koelelement. Bij een koelkast zit het koelelement achter de koelkast. Bij een airco zit het koelelement buiten.
 
werking airco

In het kort
De compressor pomp het koelmiddel door het gesloten systeem. Het koelmiddel gaat onder hoge druk door het expansieventiel. Dat ventiel werkt als een vernauwing dus achter dit ventiel is de druk in het systeem lager. Het koelmiddel wil bij deze lage druk gasvormig worden. Daar is verdampingswarmte voor nodig. Deze warmte wordt onttrokken aan de verdamper dus de lucht wordt afgekoeld.
Het koelmiddel is gasvorming aan het einde van de verdamper. De compressor zal het koelmiddel dat nu uit een gas bestaat, aanzuigen en samenpersen tot hoge druk. Het koelmiddel wil weer vloeibaar worden door te condenseren. Dat lukt alleen als het gas de condensatiewarmte kan afgeven.
Daarom gaat het gas door de condensor waardoor de warmte wordt afgegeven aan de buitenlucht.
Het koelmiddel wordt dan weer vloeibaar en wordt weer door het expansieventiel geperst en de cyclus zal opnieuw beginnen.
Het is dus een continu proces totdat de gevraagde temperatuur is bereikt.
Belangrijk om te weten is dat een airco geen koude of warmte produceert maar verplaatst!
 
werking airco
 
Wat kan een airco allemaal doen?
Moet op de eerste plaats koelen. Een airco regelt ook het vochtigheidsgehalte en regelt bovendien de zuiverheid van de lucht. Het kan verwarmen mits voorzien van een warmtepomp en heeft de functie van ventileren.
 
Op welke manier kan men een airco instellen?
Dat kan door middel van een bedieningspaneel en met een afstandsbediening. Op het paneel zitten alle functies die uw toestel heeft en die u in kunt stellen zoals de temperatuur, ventilatorsnelheid en de luchthoeveelheid. Ook zit er een timer op. Hiermee kunt u het gewenste tijdstip invoeren van in- en uitschakelen. Alle beschikbare functies zijn te zien op het display. Natuurlijk is de bediening elektronisch.
Ook persoonlijke instellingen kunnen worden opgeslagen.
Andere functies zijn ondermeer een economy functie en een extra vermogen functie.
werking airco