Onderdelen airco

airco onderdelen
 
 
 
 
 
Een airconditioningsysteem bestaat uit diverse onderdelen. De meest voorkomende onderdelen worden in het kort behandeld.
 
Wat is een binnenunit?
Dit onderdeel hangt binnen in uw woning of kantoor. Staat in verbinding met de buitenunit.
 
Wat is een buitenunit?
Een buitenunit wordt tegen een buitenmuur gemonteerd of op een dak geplaatst. Omdat dit onderdeel buitenstaat krijgt het een anti- roestbehandeling wat betreft de warmtewisselaar en de ventilator.
Vaak wordt de buitenunit voorzien van een rvs plaat die onderaan op de unit komt om nog beter te beschermen tegen roesten.
 
onderdelen airco
 
Waarvoor dienen de koelleidingen?
Deze leidingen verbinden de binnenunit en de buitenunit met elkaar. De leidingen zijn nodig voor de aan- en afvoer van het koelmiddel. De leidingen zijn van zacht koper.
 
Wat is een leidinggoot?
Dient voor het wegwerken van de koelleidingen. Vaak horen er nog bochten en hulpstukken bij om een koelleiding netjes weg te werken.
 
Waarvoor dient een condenswaterpomp?
Hierbij zijn er twee sensoren. Meten het verschil in temperatuur van de koelleidingen. Schakelt automatisch in en uit.
 
onderdelen
 
Waarom muurbeugels?
Muurbeugels dienen voor de montage van de buitenunit aan een gevel of muur. Er kunnen ook trillingsdempers worden bijgeleverd.
 
Waarom vorstbeveiliging in de buitenunit?
Met een vorstbeveiliging kan de airco gebruikt worden voor bijverwarming. De airco heeft dan een verwarmingskabel en die zorgt ervoor dat het condenswater niet kan bevriezen.
 
Wat is een opstelbalk?
Daar rust de unit op. In diverse afmetingen te krijgen en is gemaakt van kunststof.
 
Wanneer wordt stikstof gebruikt?
Met stikstof wordt een airco onder druk gezet om te weten te komen waar eventuele lekkage is.
 
Waarom wordt er een koelmiddel gebruikt?
Een koelmiddel is een vloeistof die al op lage temperatuur kookt. Het koelmiddel zit in een circuit en wordt eerst verdampt. Daarna wordt het gecomprimeerd en dan weer gecondenseerd om vervolgens weer vloeibaar te worden.
 
Wat doet een ventilator?
Een ventilator koelt niet maar door de luchtbeweging ontstaat er een fris windje. Er zijn diverse modellen te koop.

Waarvoor dient de warmtewisselaar?
Een warmtewisselaar is een toestel die ervoor zorgt dat er een warmteoverdracht tot stand komt van een warm naar een koud medium.
 
onderdelen airco

Wat is een warmtepomp als onderdeel van een airco?
Met een airco kan men koelen. Met een warmtepompsysteem kan men ook verwarmen en koelen. De warmtepomp kan binnen en buiten worden geplaatst.
De pomp gebruikt de buitenlucht om warmte uit te halen. Daarna wordt de lucht onder druk gebracht tot de gewenste temperatuur.
 
Wat is het koelvermogen ofwel koelcapaciteit?
Hoe groter het verschil tussen de werkelijke en de gewenste temperatuur, des te meer koelvermogen is er nodig. Dat geldt ook voor de ruimte. Hoe groter de te koelen ruimte, des te meer koelvermogen is er nodig. Hierbij spelen nog diverse factoren mee. Komt er veel zon binnen, dan zal de ruimte snel warm worden en ook dan is er meer koelvermogen nodig om de gewenste temperatuur te halen.
Ook het aantal personen speelt mee. Met veel mensen zal de temperatuur in de ruimte snel stijgen dus veel koelvermogen nodig.

 
onderdelen airco