airco startpagina
 
 
 
 
 
 
Altijd goed voor lichaam en geest!

Airconditioning is al behoorlijk lang een bekend fenomeen. Het wordt toegepast in gebouwen, in de trein en gelukkig ook in de auto en bus. En eigenlijk is airconditioning niet meer weg te denken uit de moderne samenleving.
De luchtkoeling is inmiddels meer dan 100 jaar oud en is een Amerikaanse uitvinding.
Deze startpagina behandelt eerst enkele functies en daarna enkele soorten airco`s.
De airco thuis en airco voor kantoren, hotels en restaurants worden uitgebreid besproken.
Op deze interessante website komen vervolgens enkele plaatsingtips aan de orde.
Aandacht wordt er verder besteed aan bijvullen of vullen.
U wilt weten hoeveel een airconditioning aan stroom verbruikt; ook dat onderwerp zal de revue passeren.
Tenslotte worden nog het onderhoud en service, verhuur en toebehoren behandeld.
Deze webpagina wordt afgesloten met merken inclusief enige informatie en dan per merk enkele modellen en dan nog een pagina gewijd aan de inverter.

airco startpagina

Wat is een airco ofwel een airconditioning?
Het woord betekent `luchtbehandeling`. Men wil graag leven in een omringende lucht die altijd behaaglijk is. Warm in de winter en koel in de zomer.
De airconditioning kan op de eerste plaats de temperatuur controleren. Op de tweede plaats wordt ook de luchtvochtigheid gecontroleerd. Ten derde kan de airco de lucht filtreren en de lucht schoonmaken. Tenslotte kan de airco zorgen voor luchtverversing en voor luchtcirculatie.

Het doel van de airconditioning.
Mensen presteren beter en voelen zich beter bij een bepaalde temperatuur. Ook de juiste vochtigheidsgraad draagt bij tot een beter gevoel. Een hoge vochtigheidsgraad zal de mensen doen transpireren. Ook draagt de airconditioning bij voor een gelijkmatige luchtverdeling. De beste temperatuur om te presteren is ongeveer 21 graden Celsius.
 
thuiswerk
 
Werking van een airconditioner.
Door een circulerend koelmedium wordt warmte afgevoerd door de airconditioner. De werking is als volgt: Het koelmedium verdampt bij een bepaalde lage temperatuur en neemt warmte op uit de omgeving. Met behulp van een compressor wordt de damp verpompt waarbij de druk hoger wordt. De damp gaat dan condenseren en de opgenomen warmte wordt afgestaan.
 
airco startpagina
 
Airco met koeling als functie
Door deze functie kan de juiste omgevingstemperatuur worden aangepast zoals u dat wilt terwijl de buitentemperatuur hoger is. De koelfunctie heeft daarbij nog een voordeel. Tijdens het koelen wordt ook het binnenklimaat ontvochtigd.
 
Airco met verwarming als functie
De airco kan heel goed in de winter worden gebruikt want het brengt lucht in perfecte staat dus verwarmt en zorgt voor de ideale temperatuur. Hierbij komt de warmtepomp uitgebreid aan de orde.
 
Airco met luchtzuivering als functie
In de airconditioning zit een filter. Deze vangt zelfs de kleinste deeltjes op. Daardoor ontstaat er een constante aanvoer van schone lucht. Aan de voorkant van het filter zit een luchtreinigend filter en aan de achterzijde zit een geurverdrijvend filter.
 
Airco met het regelen van de luchtvochtigheid als functie
De luchtvochtigheid versterkt het effect van warmte. De airco regelt deze luchtvochtigheid zodanig dat deze zich handhaaft tussen de 45 en 60 procent. Als de luchtvochtigheid toeneemt van ongeveer 30 tot 80 procent, geeft dat een verhoogde gevoelstemperatuur van maar liefst 10 graden Celsius!
 
Airco met luchtventilatie, met luchtbehandeling en met aircoventilator
Met een aircoventilatie heeft men altijd frisse lucht in huis en houdt men de luchtkwaliteit goed. Wel moet deze installatie op tijd worden gereinigd in verband met schimmels, virussen en bacteriŽn.
Het behandelen van lucht houdt het volgende in: bevochtigen, ontvochtigen, reinigen van de lucht, klimaatregeling en ventilatie.
Een ventilator zorgt dat de lucht in beweging komt. Daardoor ontstaat een frisse wind. De lucht neemt de lichaamswarmte mee waardoor men iets afkoelt. De temperatuur blijft echter zoals die is. Met een aircoventilator kan die temperatuur wel zakken.
De luchtbehandeling is daarom erg belangrijk.

airco startpagina

Soorten
Raamkoelers
ofwel windowunits worden gemonteerd in een venster of in een buitenmuur. De binnen- en buitenunit zijn samengebracht in één apparaat. Voordelen van deze raamkoelers zijn de lage prijs en de eenvoud. Nadeel is het behoorlijke hoge geluidsniveau.
 
De split unit airco is veruit de goedkoopste, en daardoor het meest verkochte type. Zijn bijna altijd in bestaande situaties aan te brengen. Ook is deze airco bijzonder stil.
 
De Multi split airco heeft twee of soms wel meer binnenunits en één buitenunit. De buitenunit is groter dan de split unit airco.
 
Het wandmodel bestaat uit een binnen- en buitenunit en verkrijgbaar in een groot aantal modellen met bijbehorende koelcapaciteiten. Het wandmodel moet door een vakman worden geplaatst.
 
Het vloermodel wordt met name gebruikt in ruimten met een laag plafond. Verticaal tegen de wand geplaatst met de uitblaasopening naar boven.
 
Het satellietmodel komt boven in het plafond of in de aangrenzende ruimte. De luchtverdeling en de temperatuurbeheersing komen tot stand door middel van roosters. Geschikt voor de grotere winkels en kantoorruimten. Met dit model heeft men een optimale afwerking en valt dit model amper op.
 
De inbouwairco wordt vooral toegepast in hotelkamers. Alleen de roosters zijn te zien. Heeft compacte afmetingen waardoor het binnenunit in een plafondruimte kan worden geplaatst. De montage komt erg precies en de inbouwkosten spelen daarom een grote rol bij deze inbouwairco.
 
De cassette- ofwel plafondinbouwmodel is uitermate geschikt voor vergaderzalen, winkels en kantoren. De omkasting wordt zodanig weggewerkt dat alleen het decoratiepaneel nog te zien is. Produceert weinig geluid en is leverbaar in diverse capaciteiten.
 
De cassette- ofwel plafondonderbouwmodel komt tegen het plafond aan. Prima geschikt voor plafonds tot ongeveer 3,5 meter hoog. De lucht kan bij dit model in vier richtingen worden uitgeblazen maar het is mogelijk om er twee uit te schakelen. Vooral toepasbaar in kantoren.
 
Het kanaalmodel heeft als bijzonder groot voordeel dat het kan worden geÔntegreerd in een bestaand luchtkanaal. Komt boven het plafond en wat zichtbaar blijft zijn de aanzuig- en uitblaasroosters. Geschikt voor een echt klein kantoor tot en met een groot kantoor.
 
Naast genoemde soorten worden nog de vaste en de mobiele airco besproken, de monoblock, de airco-unit en de design airco.
 
Tot slot
Door juist gebruik te maken van airconditioning voelt men zich goed. In principe nooit te warm in de zomer en nooit te koud in de winter. Daarom is het bovenal een verstandige investering want het is goed voor lichaam en geest.
 
startpagina airco belgie